top of page

Колко струва хидроизолацията на тераса

Всяка предварително дадена цена за хидроизолация на тераса е прогнозна.


Въпреки това, тя ще ви подготви за това, което като цяло ви очаква. Фирмите така или иначе имат ценоразпис за определени строителни и ремонтни услуги, но те се базират на конкретни данни, които са известни.

Например лесно е да се напише колко струва единична услуга по запълване на пукнатина с хидроизолационна инжекция. Когато обаче проблемът е по-сериозен и изисква комплекса намеса, тогава се прави оглед, анализ, преценка и оценка на ситуацията. От тях ще зависи каква цена ще се предложи на собствениците за хидроизолация на терасата.


Когато изграждането на терасата е платена предварително при строеж на къща, тогава няма какво да се тревожите, изпълнителите са предвидили в цената, която плащате за строителство да включва и цялата хидроизолация на сградата, така че да нямате проблеми в бъдеще. Когато строите сами обаче, ще трябва да предвидите как ще извършите хидроизолацията на терасата. Тя ще е различна според вида тераса, големината ѝ и нейната позиция в архитектурата на сградата.


Това дали терасите са добре хидроизолирани си личи по обаждания от собственици на жилища, които живеят на последния етаж и имат издадени големи тераси, винаги когато има по-сериозен период на валежи – тогава те евентуално се сблъскват с проблем с водоустойчивостта. За съжаление по някаква причина обществото и хората собственици на сгради не са готово да увеличат разходите за хидроизолация в по-ранен етап. Когато обаче започнат да се притесняват за проблема с течовете на терасата постфактум, тогава и цената може да е по-висока.



Да вземем пример със спешен ремонт на тераса, при теч, който трябва да се фиксира бързо, след като е установена причината.


Тогава да кажем специалистите са установили правилния начин за ремонт и хидроизолация на течащата конструкция. Те са избрали сандвич мембранна система. Два слоя мембрана върху повърхността на основата, след това замазката, последвана от още 2 слоя мембрана. Тази система е най-сигурната, тъй като водата трябва да премине между две системи, за да нанесе повреди.


За да приложите тази система, трябва да има място на вратите и прозорците, което да позволява дебелината на замазката и плочката под тези обекти. В този случай се заплащат материалите, от които се правят мембраните, цената на труда на майсторите и допълнителните разходи, които идват за подготовка, инструменти, къртене, почистване. Тези цени най-често се определят по договаряне и няма как да не е по-различно.


Има какво да се каже обаче за цената на самите мембрани.


Те се правят от продукти за хидроизолация, за които се знае колко струват и как се нанасят за единица площа и т.н. Тоест от хидроизолационните материали няма как да спестите, но ще знаете точно колко ще трябват според площта на вашата тераса. Оттам насетне по договаряне ще е цената за труда на майсторите.

Хидроизолация на тераси се прави според различни фактори и почти винаги има повече от едно решение, важно е да се избере най-доброто за конкретния случай, а цената ще струва точно толкова колкото сочи пазарната логика към дадения момент и договорката, която ще постигнете с изпълнителите.


bottom of page