top of page

Най-използваните видове цялостна хидроизолация

Хидроизолацията е образуването на непроницаема бариера върху повърхности на основи, покриви, стени и други конструктивни елементи. Функцията на непропускливата бариера е да предотвратява проникването на вода. Повърхностите на сградата се правят водоустойчиви, а понякога и водонепромокаеми.



Използването на течна хидроизолационна мембрана, циментови материали, полиуретанова течна мембрана и битумни материали са често срещани при хидроизолацията на сгради. Продуктите са изключително технологично обособени с непрестанно подобрение в производството, така че да се гарантира отлична производителност и поведение при тяхното приложение.


Хидроизолацията е необходима за мазета, стени, бани, кухня, балкони, открити тераси или най-различни по вид покриви, зелени покриви, резервоари за вода, плувни басейни, тунели, пътни съоръжения и други.


Течни хидроизолации


Течната мембрана се състои от грунд и два горни слоя. Нанасянето на покритията става чрез пръскане, валяк или мистрия. Течният слой е тънък и предлага по-голяма гъвкавост от циментовите видове хидроизолация.

Течността се втвърдява в гумено покритие на стената. Свойствата на удължаване на покритие могат да достигнат до много голям процент. Издръжливостта на хидроизолационното покритие зависи от това какъв вид полимер е използвал производителя за направата на течната хидроизолация.

Течната хидроизолационна мембрана може да бъде от нанесен течен слой, съставен от полимер-модифициран асфалт. Полиуретанови течни мембрани в отделни степени за мистрия, валяк или спрей също се предлагат от различни производители.



Хидроизолация с битумно покритие или с битумна мембрана


Битумното покритие (асфалтово покритие) е направено от материали на битумна основа. Това е гъвкаво защитно покритие, базирано на неговата формулировка и степен на полимеризация. Гъвкавостта и защитата срещу вода могат да бъдат повлияни от степента на полимера и армировката на влакното. Най-често срещаните приложения на битумни покрития включват области, които са под замазката мокри. Той е отлично защитно покритие и хидроизолационен агент, особено върху повърхности като бетонни основи.

Хидроизолацията с битумна мембрана е популярен метод, използван за покриви с нисък наклон поради доказаното им добро представяне. Битумната хидроизолационна мембрана има вариант с горещо нанасяне или със самозалепваща се повърхност.

Самозалепващите се смеси включват асфалт, полимери и пълнител; освен това могат да се добавят определени смоли и масла за подобряване на адхезионните характеристики. Самозалепващият тип има нисък срок на годност, тъй като свързващите свойства на мембраната намаляват с времето. Откритият слой често има гранулиран минерален агрегат, за да издържи на износването от атмосферните влияния. За другия вид мембрана изпълнителят трябва да постави една защитна замазка, за да предотврати пробиването на мембраната.



Полиуретанова течна мембранна хидроизолация


Методът за хидроизолация с течна полиуретанова мембрана се използва за площ с плосък покрив и е изложена на атмосферни влияния. Този метод на хидроизолация е сравнително по-скъп, но дава отлични резултати.

Полиуретанова течна мембрана може да предложи по-висока гъвкавост. Полиуретанът е много чувствителен към съдържанието на влага. Ето защо преди полагане трябва да се внимава да се прецени съдържанието на влага в бетонната плоча, в противен случай след известно време може да се случи отлепване или разлепване на мембраните.


bottom of page